Németország

Nem véletlen, hogy Németország évek óta az egyik legnépszerűbb célpontja a nemzetközi ösztöndíjprogramoknak.

Németország
Németország

Akár az ott rejlő természeti kincsek vonzanak, vagy a pezsgő kulturális élet, akár csak a híres német precizitást akarod a saját szemeddel látni, biztos, hogy nem fogsz csalódni. Németországban ráadásul kiemelkedő a felsőoktatás színvonala. A maci alakú gumicukor és a Kinder tojás őshazájába számtalan út vezet, elég csak az Erasmus+ programra vagy az Államközi Ösztöndíjak programra gondolni.

németország infografika

Egyetemi élet

A tanév két szemeszterre oszlik és az itthoni rendszerhez képest később kezdődik: a tavaszi-nyári áprilisban, az őszi-téli pedig októberben. A szorgalmi időszakot – ahogy nálunk is – vizsgaidőszak követi.

Hasznos linkek


Németországban mintegy 450 államilag elismert egyetem 17.500 szakán tanulhatnak a hallgatók. Nagyon aktív az egyetemi élet, mindenki ízlése szerint válogathat a legkülönfélébb egyetemi csoportosulásokból, platformokból, közösségekből, persze a lehetőségek a város méretével is összefüggnek. Ugyanakkor 200 kilométerenként váltogatják egymást a nagy lélekszámú, jelentős kultúrvárosok, így Berlin mellett Hamburgban, Brémában, Düsseldorfban, Kölnben, Bonnban, Frankfurtban, Karlsruhe-ban, Heidelbergben, Nürnbergben vagy Münchenben is számos lehetőség és kaland vár.

A The Times Higher Education World University Rankings 2021-es listáján az első 250 egyetem között 25 német egyetem szerepel.

Megtanulhatod a nyelvet

A német egyike a tíz leggyakoribb nyelvnek, világszerte mintegy 180 millió ember, és az európaiak 24 %-a beszéli. A nyelvtudás egyes szakokon ugyan nem feltétele az itt tanulásnak, de ha kicsit is beszéled a nyelvet, az megkönnyítheti a mindennapi életed és segíthet új barátságok kialakításában. A nyelvgyakorlásnak rengeteg módja lehetséges: részt vehetsz kurzusokon, csatlakozhatsz egy nyelvklubhoz, tanulhatsz Skype-on, de csoport- és szobatársaid segítségével is gyakorolhatod a németet. Az Erasmus+ programban résztvevők számára az Európai Bizottság online nyelvi támogatást is biztosít.

Ha nem elég biztos a német nyelvtudásod, akkor több száz angol nyelvű képzés és szakmai gyakorlat közül is választhatsz. Elsősorban a társadalomtudományi, természettudományi és üzleti tanulmányok között találhatsz angol nyelvű képzéseket. Azt azonban tudnod kell, hogy ezek aránya a német nyelvű szakokhoz képest 10%. 

Németországban megelevenedik a történelem

Ha Németországba utazol, Európa közepébe csöppenhetsz, ahol a közös történelmünk emlékeivel is találkozhatsz. Ez Európa ötödik legnagyobb országa, és 9 szomszéddal is büszkélkedhet, amelyek szintén nagyszerű lehetőségeket kínálnak az európai történelem és kultúra megismerésére, kirándulásokra és élményszerzésre.

Az UNESCO 40 emlékművet, várost, természeti tájat, sőt még ipari létesítményeket is a világörökség részévé nyilvánított Németországban.

De rátalálhatsz itt a leghíresebb zeneszerzők (Bach, Beethoven, Strauss), filozófusok (Kant, Nietzsche, Heidegger) és írók (Goethe, Thomas Mann) kedvenc helyeire, végig látogathatod az ország mesebeli kastélyait, megcsodálhatod a gyönyörű természeti adottságokat, vagy akár élőben szurkolhatsz egy Bundesliga meccsen.

Hasznos linkek


nemetorszag_hamburg
Fotó: Christoph Mahlstedt, Unsplash.com

Szakmai gyakorlat Németországban

Sok cég magyarországi leányvállalatokkal is rendelkezik, ahol fontos szempont lehet a munkaerő-felvételnél a németországi tapasztalat.

Európában mintaként tekintenek a német duális képzésre, ahol a diákok a gyakorlati oktatásban közreműködő vállalkozásoknál, speciális továbbképző központokban, tanműhelyekben is tanulhatnak és elsajátíthatják a legfontosabb szakmai fogásokat. A cégek nagyra értékelik az utánpótlás-nevelést, és nagy hagyománya van a külföldi gyakornokok fogadásának is

Ha szakmai gyakorlatra mennél Németországba, itt tájékozódhatsz >>

Multikulturális közeg

Ha korábban nem éltél hosszabb ideig távol az otthonodtól vagy nem szeretnél túl messzire költözni a családtagjaidtól, barátaidtól, akkor Németország ideális hely lehet számodra! Berlin vagy Frankfurt repülővel mindössze másfél, két óra távolságra van, és több „fapados” légitársaság is indít járatokat.

Nincsenek nagy kulturális különbségek Magyarországhoz képest, ugyanakkor a német felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók 12%-a külföldi. Így a nagyobb városokban igazi multikulturális közegben mozoghatsz, tanulhatsz. Az egyetemek ráadásul támogatást nyújtanak, hogy a kezdeti beilleszkedésedet megkönnyítsék, és számos mentor program áll a hallgatók rendelkezésére.

Ha többet szeretnél tudni arról, milyen Németországban élni, böngészd át korábbi ösztöndíjas hallgatók élménybeszámolóit!

Gasztronómia

A németek nemzeti street-foodja a currywurst, a karikára vágott és ketchup-pel leöntött kolbász, melynek tetejére curry-t szórnak. Hogy mennyire népszerű, azt a számok is alátámasztják: évente 800 millió currywurstot fogyasztanak Németországban, ezen belül csak Berlinben 7 milliót.

Emellett érdemes tudni, hogy az összes német sörfőzde több mint fele Bajorországban működik. A második helyet Baden-Württemberg, a harmadikat Észak-Rajna–Westfália érdemelte ki. 
(Forrás: hvg.hu)

Hasznos linkek
Nekik így teltek a Németországban töltött ösztöndíjas hónapok:

Önmagában az is sokat jelentett, hogy az angol mellett beszélek egy másik nyelvet. Például több olyan szerkesztőségben dolgoztam, ahol szinte egyedül én értettem németül. A másik oldalról viszont most, hogy magam is vezetek állásinterjúkat, nagyra értékelem, ha valaki élt vagy dolgozott külföldön, mert annak az embernek valószínűleg más a hozzáállása a munkához, az ügyfelekhez, a minőséghez, és bizonyos, hogy van benne törekvés és ambíció.”

Galambos Márton főszerkesztő, Forbes Magazin
Ha kíváncsi vagy Márton teljes történetére, kattints!


Életem egyik legjobb döntése volt, annyi inger ért, mint még soha. (…) Berlinről tényleg csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Nagyon ingergazdag, nem lehet unatkozni, kiállítások, galériák, múzeumok, művésztelepek, koncertek, parkok, bolhapiacok, romkocsmák…. hosszasan lehetne sorolni.

Domoszlai Edit, balett táncos, Pécsi Balett
Ha kíváncsi vagy Edit teljes történetére, kattints!


Az orvostudományban is nagyon fontos az idegen nyelvek ismerete, és az angol gyakorlatilag alapnak számít. Az egyetemen a tudományos munkámhoz, a cikkolvasáshoz, a konferenciákon való részvételhez szükségem volt a biztos nyelvtudásra. Mivel második idegen nyelvként a németet tanultam, úgy gondoltam, itt az alkalom, hogy gyakoroljam egy kicsit. Bele is rázódtam az orvosi szaknyelvbe a kint töltött idő alatt.”

Horváth Kitti, az Orvostanhallgatók Világszervezetének közegészségügyi igazgatója
Ha kíváncsi vagy Kitti teljes történetére, kattints!


Praktikus információk

Hogyan találhatsz szállást Németországban?

Ha kollégiumban laknál, akkor havonta 200-400 eurós költséggel számolj, ha többen vesztek ki egy albérletet, 300-500 euróból jöhettek ki fejenként. A megélhetésre ezen felül 200-300 euróra lesz szükségetek.

Hasznos linkek


Ha Németországban szeretnél tanulni, az alábbi ösztöndíjakra pályázhatsz

BorítóképGrafi Jeremiah, Unsplash.com