Hogyan találj szakmai gyakorlati helyet?

Fontos: a külföldi szakmai gyakorlathoz elnyerhető ösztöndíjak megpályázásakor nem egy előre meghatározott listából kell kiválasztani a gyakorlati helyet.

Szakmai gyakorlati lehetőségek
Hogyan találj szakmai gyakorlati helyet?

A program ugyanis „csak” a támogatást biztosítja, a gyakorlat megvalósításához kapcsolódó szervezési feladatok teljes mértékben a pályázóra hárulnak, beleértve a gyakorlati hely megtalálását és a szakmai program egyeztetését. Szinte bármilyen céget, szervezetet választhatsz, amelynél a képzésedhez illeszkedő gyakorlatot tudsz elvégezni. Az Erasmus+ ösztöndíj esetében kivételt jelentenek az uniós intézmények és szervek, illetve az EU-s programokat koordináló ügynökségek, nemzeti irodák.

A szakmai gyakorlat ösztöndíj elnyerésének fontos szempontja, hogy a gyakorlatot be tudod-e számíttatni a tanulmányaidba. A külföldi cégnél végzett tevékenységért kredit járhat, de az is lehet, hogy a gyakorlat elvégzését a diplomamellékletedben tünteti majd fel az intézményed.  

Először is érdemes az intézményi koordinátorodnál érdeklődnöd arról, van-e együttműködés az egyetem és olyan cégek, szervezetek között, amelyek gyakornokként fogadnának. A korábban kiutazók tapasztalatairól is kérdezheted a koordinátort, és nem árt, ha te magad is kapcsolatba lépsz olyan hallgatókkal, akik már éltek a lehetőséggel.

Rengeteg gyakornokkereső adatbázis is létezik már, fontos azonban szem előtt tartanod, hogy ezek többsége nem ellenőrzött, ezért nem biztos, hogy a megadott információk megfelelnek a valóságnak. Az adatbázisok tagadhatatlan előnye viszont, hogy könnyen és gyorsan tudsz hasonló felhívások között keresni, egyszerre nagyon sok lehetőségről értesülhetsz. A legjobb stratégia az, ha a legszimpatikusabbakat te magad ellenőrzöd: mindig próbálj meg közvetlen kapcsolatba kerülni a munkaadóval!

Sok transznacionális cég, illetve nemzetközi intézmény rendelkezik évek óta futó gyakornoki programmal, amelyről folyamatosan találhatsz információt a honlapjukon. Előfordulhat az is, hogy véletlenül bukkansz rá a neten böngészve arra a cégre vagy szervezetre, amelynél szívesen dolgoznál, épp csak nincs betölthető gyakornoki pozíciójuk. Ilyenkor írj nekik egy motivációs levélnek is beillő érdeklődő emailt, és csatold az önéletrajzodat is!

Külföldi szakmai gyakorlatra az Erasmus+ ösztöndíj nyújt lehetőséget.

Összegyűjtöttünk neked néhány szakmai gyakorlat kereső adatbázist, hogy könnyebb legyen az indulás!

Adatbázis, ahol a szakmai gyakorlati helyek és a leendő gyakornokok találkoznak.
Az európai mobilitási portál.
Szakmai gyakorlati helyek szerte Európában.
Szakmai gyakorlati helyek nemzetközi adatbázisa.
Szakmai gyakorlati helyek szerte a világban.
Szakmai gyakorlati lehetőségek a világ több, mint 80 országában!
A világ legnagyobb álláskeresésre specializálódott üzleti közösségi hálózata.
Szakmai gyakorlati helyek a világ bármely pontján.
Szakmai gyakorlat az Egyesült Királyságban és Írországban.
Szakmai gyakorlati helyek Izraelben.
Szakmai gyakorlat gyermektáborokban (elsősorban oktatói, edzői és általános oktatói pozíciók, valamint turizmus-vendéglátás körébe tartozó pozíciók)
Szakmai gyakorlati helyek a világ minden tájáról.
Gyakornoki helyek az Amerikai Egyesült Államokban.
Szállodai szakmai gyakorlat (gyakornoki pozíciók) USA és Kanada szállodaláncainál, szakmai gyakorlat gyermektáborokban.