Határtalan lehetőségek az Államközi ösztöndíjakkal

Nemzetközi tudományos kutatások, európai és Európán kívüli lehetőségek, magas ösztöndíjak, nyári egyetemi részvételtől akár a teljes képzésen át.

Magyarországnak a világ számos országával van kétoldalú (Magyarország és egy másik állam között létrejött) oktatási megállapodása, amelyek keretében akár egy teljes képzést is külföldön végezhetsz, de lehetőséged van nyári egyetemeken is részt venni, hogy helyben tanulmányozd a célország nyelvét és kultúráját.

A megállapodások alapján létrejövő ösztöndíj-lehetőségek évente változnak, ezért érdemes mindig figyelni az aktuális pályázati kiírásokat. 

A koronavírus-járvány több olyan változással jár a mindennapi életünkben, mely a nemzetközi mobilitási programokra jelentkező hallgatókra is hatással vannak. Az Állami és Államközi Ösztöndíjak alkalmazkodnak a pályázók igényeihez és a megváltozott körülményekhez. Átmenetileg bizonyos ösztöndíjtípusok esetében már online, fizikai utazás nélküli lehetőséget is kínálnak virtuális vagy blended mobilitás (legalább részben fizikai) keretében.


Ki pályázhat?

Az ösztöndíjakra pályázhatnak alap- vagy mesterképzéses egyetemi, főiskolai hallgatók, és PhD hallgatók is. A Tempus Közalapítvány, valamint az egyes országok saját pályázati felhívási követelményeinek is meg kell felelned.


Mire lehet pályázni?

  • Résztanulmányok egy külföldi egyetemen (5-10 hónap).
  • Teljes képzés egy külföldi egyetemen.
  • Nyári egyetem (2-8 hét).
  • Kutatói tanulmányút (5 nap – 12 hónap).


Mennyi ösztöndíj-támogatás jár?

Az államközi ösztöndíjak esetében a küldő és a fogadó ország is hozzájárul a juttatásaidhoz. Az ösztöndíj összege országonként eltér, ahogy az is, hogy egy havi alaptámogatáson túl még milyen egyéb támogatások járnak (pl. utazási vagy szállás támogatás).


Mikor és hogyan lehet jelentkezni?

Pályázatodat a Tempus Közalapítvány online pályázati felületén (www.scholarship.hu) tudod benyújtani. A feltételek, így a határidők is országonként és ösztöndíjtípusonként eltérőek!


Teljes pályázati kiírás és pályázati dokumentumok