Lépj szintet a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjjal!

Ezzel az ösztöndíjprogrammal a magyar állam a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet legtehetségesebb fiatal szakembereit segíti külföldi kutatói utak anyagi támogatásával.

Fiatal kutatóként vagy művészként a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj a legjobb választás, hiszen megpályázható bármely tudományterületen a világ bármely országában folytatott kutatói vagy művészeti tevékenységekre. 

A koronavírus-járvány több olyan változással jár a mindennapi életünkben, mely a nemzetközi mobilitási programokra jelentkező hallgatókra is hatással vannak. A Magyar Állami Eötvös ösztöndíjprogram is alkalmazkodik a pályázók igényeihez és a megváltozott körülményekhez. Átmenetileg bizonyos ösztöndíjtípusok esetében már online, fizikai utazás nélküli lehetőséget is kínálnak virtuális vagy blended mobilitás (legalább részben fizikai) keretében.


Ki pályázhat?

Az ösztöndíjra 45 évnél fiatalabb, felsőoktatási intézményben mesterfokú (MA, MSc) vagy azzal egyenértékű diplomát szerzett magyar állampolgárok pályázhatnak, akik szakterületükön már bizonyítottak, és ezt alá is tudják támasztani publikációs listával és részletes szakmai portfólióval.

Két pályázói alkategóriában lehet pályázni:

  • Predoktori kategória: MA, MSc végzettséggel már meg lehet pályázni, de az elbírálásnál a doktori tanulmányokat folytató, disszertációjukon dolgozó PhD-hallgatók előnyt élveznek.
  • Posztdoktori kategória: PhD-t szerzett fiatal kutatók és DLA fokozattal rendelkező művészek számára.


Mire lehet pályázni?

A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat külföldi résztovábbképzésre, kutatóhelyeken, alkotóműhelyekben kutatói, illetve művészeti munkában való részvételre lehet megpályázni, 3-6 hónapos időtartamra.


Mennyi ösztöndíj-támogatás jár?

A Tempus Közalapítvány a külföldi megélhetéshez, szálláshoz, a külföldön végzett tudományos munka vagy művészeti tevékenység kiadásaihoz ad anyagi támogatást, valamint egyszeri oda-vissza útiköltséghez is hozzájárul - ennek mértéke célországonként változó.

Predoktori ösztöndíjasként 250 000 Ft/hó, posztdoktori ösztöndíjasként 370 000 Ft/hó az alaptámogatás összege. Mindkét kategóriában havi 120 000 Ft-ot biztosítunk szállástámogatásra. Ez a keret a külföldi megélhetéshez, szálláshoz, a munkához kapcsolódó dologi kiadásokhoz (pl. szakkönyvek, konferenciákon való részvétel) ad anyagi támogatást.


Hogyan és mikor tudsz jelentkezni?

 Az ösztöndíjra kizárólag a Tempus Közalapítvány online pályázati felületén lehet pályázni.

Az ösztöndíjra általában minden év márciusáig lehet jelentkezni, a pályázatokról pedig nyáron születik döntés.

Teljes pályázati kiírás és pályázati dokumentumok


Mit érdemes még tudnod?

Minden esetben érdemes átböngészni a pályázati dokumentumok mellékleteit is, kérdés esetén pedig a Tempus Közalapítvány kollégáihoz is fordulhatsz.