Ha kiutazok, lemaradok?

Félsz, hogy amíg külföldön vagy ösztöndíjjal, eltávolodsz az otthoni barátaidtól? Segítünk, hogy ez ne álljon az utadba!

Ha kiutazok, lemaradok?
Ha kiutazok, lemaradok?

Az egyik felmerülő dilemma azok között, akik lamentálnak a kiutazás versus itthon maradás között az, hogy mennyi mindent ki fognak hagyni, ha egy-két félévre külföldre mennek tanulni. Bár tudjuk, hogy mennyi vonzó élményt ígér nekünk a külföldi hallgatói lét, mégis, a már megszokott és szeretett életünk elhagyása (még ha átmenetileg is) okozhat félelmet, szorongást, legalábbis bizonytalanságot.

Hiszen a kiutazás azzal is jár, hogy fél évig lemaradunk a hazai egyetemi bulikról, az itthoni kurzusainkról („Mi van, ha pont abban a félévben fognak elhangzani a legfontosabb információk?”), alig vagy egyáltalán nem fogjuk látni a barátainkat („Mi van akkor, ha fél év alatt szinte elfelejtenek?”), esetleg a párunkat („Mi lesz, ha eltávolodunk egymástól?”). Ez ijesztő lehet első hallásra. Átélhetünk egy erőteljes „FOMO”-t. Ez utóbbi a „fear of missing out” rövidítése, amit a kimaradástól/lemaradástól való félelemnek tudnánk lefordítani, és az attól való félelemre utal, hogy „mások tartalmas élményeket szereznek nélkülünk”*. 

Mindig is szükségünk volt rá, hogy másokkal együtt jelentős dolgokban vegyünk részt, de az ebből való kimaradás miatti félelem jelenséggé válása és elnevezése valószínűleg már a közösségi média térnyerésének tudható be. 

Az emberiség létezése óta még soha nem tudtunk ennyi mindenről, amiről le lehet maradni, és még soha nem láttuk két szemünkkel (az okostelefonunk segítségével), hogy éppen ki, mit csinál. Ez egy természetellenes helyzet, amihez még nem alkalmazkodtunk.

Mit tehetünk a FOMO csökkentésére a kiutazás előtt és után? A külföldön töltött idő alatt érdemes megfontolni a tudatosabb és kevesebb közösségi média fogyasztást. Ha napjában többször nézegetjük, hogy otthoni barátaink éppen melyik kedvenc kávézónkban trécselnek, az nagy eséllyel növelni fogja a szorongásunkat. Ha már pörgetni akarjuk az Instagramot, inkább nézzük meg, hogy mi minden jót lehet csinálni a befogadó országunkban pl. hogyan töltik a szabadidejüket a berlini fiatalok?

Még a kiutazás előtt pedig érdemes egy kicsit előre tekinteni az időben. Néha, amikor döntést hozunk, nehéz elképzelni a jövőt, ezért a jelen dolgai nagyobb hangsúlyt kapnak. Például, hogy mi lesz a jelenlegi kapcsolatainkkal?

Végezzünk egy kis imaginációt, képzeletbeli utazást! Helyezkedj el kényelmesen és hunyd be a szemed! Képzeld el, hogy kiutazol a vágyott országba! Próbáld meg minél részletesebben elképzelni az ottani életedet! Milyen érzés neked, hogy kiutaztál? Milyen érzés ott élni, ott egyetemre járni? Hogy gondolkodsz most arról, hogy megérte-e átmenetileg otthagyni az otthoni életed? 

Szabd a személyedre ezt az imaginációt, és vedd elő, ha elbizonytalanodnál a kiutazás előtt! 

*Andrew Przybylski


További cikkeink a témában:


A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×