Tények és tévhitek az Erasmusról

Vannak kételyek az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatban, amelyek mindenki fejében megfordulnak a jelentkezés, sőt még a kiutazás előtt is.

Kék fehér keretben egy kör alakú kerettel egy fiú feje aki könyveken könyököl és támasztja a fejét mosolyogva
Tények és tévhitek az Erasmusról

Ezek a félelmek teljesen természetesek, ha az ember egy ekkora környezetváltozás előtt áll. Az Erasmus igenis nagy dolog. De amilyen félelmetes, olyan fantasztikus is.

 „Nem tudok olyan jól angolul, csak egy középfokom van!”


Emiatt egyáltalán nem kell aggódni. Egy középfokú nyelvtudás már elegendő ahhoz, hogy kint boldogulj. Ne feledd, hogy Erasmuson mindenki ugyanabban a cipőben jár, mint te. Többségük ugyanúgy nem az anyanyelvüket használja az idegen országban, az pedig külön szórakoztató helyzetekhez tud vezetni, amikor együtt keresitek a megfelelő szavakat. Kint fog igazán fejlődni a nyelvtudásod, majd meglátod, hogy hétről-hétre egyre magabiztosabb leszel!

Mindenki nyitott és barátságos lesz, hiszen a többiek is arra vágynak, hogy egy klassz, befogadó közösség részei legyenek. Ha eleinte hibásan vagy lassan is beszéled az angolt, de kedves, vidám és nyitott vagy, nem fogsz egyedül maradni. Az erasmusos diákoktól gyakran hallani, hogy csak akkor vannak egyedül, ha ők arra vágynak, máskülönben folyamatosan emberek veszik őket körül, amiben az ESN (Erasmus Student Network) is nagyon sokat segít.

„Mi lesz velem a családom és a barátaim nélkül?”


A családtól, a barátoktól és a megszokott környezettől való elválás csak a búcsú pillanatáig nehéz. Ezt követően olyan intenzív és új élmények várnak rád, amelyek segítenek csökkenteni a honvágy és a család hiányának érzetét. Az Erasmus során nemhogy kevesebb, de még több barátod lesz, akikkel rengeteg új dolgot fogtok megtapasztalni. A többi erasmusos hallgatóval egymásra lesztek utalva egy idegen országban távol a családi biztonságtól, és ennek erős közösségformáló ereje van. Az otthon maradt barátoknak pedig megannyi történetet mesélhetsz el nap mint nap, amihez rengeteg alkalmazás lesz a segítségedre (Messenger, Whatsapp, Viber, Gmail).

A közösségi média felületeknek és az ingyenes roaming szolgáltatásoknak köszönhetően már karnyújtásnyira van az otthon, és ha fontos számodra a család fizikai közelsége, akkor választhatsz szomszédos európai országot, például Ausztriát, amely mindössze pár óra vonatútra van. Vagy akár többen is kimehettek egyszerre a baráti körödből ugyanarra a külföldi egyetemre.

„Bonyolult az ügyintézés, nagyon sok papírmunkával jár!”


Igen, valóban, de az életben rengeteg sokkal bonyolultabb dolog van még. Az ügyintézés legnagyobb része ma már online történik. Ez nagyban megkönnyíti a folyamatot, hiszen a legtöbb dolgot otthon, a számítógép előtt meg tudod oldani, de azért lesznek személyes ügyintézést kívánó feladatok is. Menni fog!

Arra biztatunk, hogy bátran kérdezz és kérj tanácsot, ha szükséged van rá. Az Erasmus+ koordinátorok mindenben a segítségedre állnak a kiutazás előtt, alatt és után. Ez egy nagyon jó mentőháló, ha bármiben elakadnál. Az Erasmus+ nem csak az élményekről és a kalandokról szól, de a felnőtté válásról is.

„Nem tudnék megélni az ösztöndíjból külföldön!”


A legtöbben attól félnek, hogy nem lesz elegendő a kinti élethez a havi többszáz eurós ösztöndíjtámogatás. Azonban okos tervezéssel beosztható az ösztöndíj: használd ki a diákkedvezményeket; keress olcsó kollégiumot vagy vegyetek ki közösen egy lakást az erasmusos diáktársakkal; éttermi étkezés helyett inkább főzz magadra; vezesd a telefonodban a költéseidet. 

A kiutazást megelőző diákmunkával szerezhetsz egy kis megtakarítást, és a mobilitás alatt is tudsz diákmunkát vállalni például az adott külföldi egyetemen. Szakmai gyakorlat esetén pedig még fizetést és egyéb juttatásokat (szállás, étkezés) is kaphatsz az ösztöndíjon felül! Ha biztos akarsz lenni benne, hogy elegendő lesz az ösztöndíj összege, a legdrágább országok (például Anglia, Hollandia, Franciaország) helyett érdemes egy alacsonyabb megélhetésű helyet (pl. Csehország, Lengyelország, Szlovákia) választani, illetve főváros helyett kisebb vidéki településre pályázni. Az Erasmus+ élmény mindenhol ugyanaz!

Jó tudni, hogy az alap ösztöndíjon felül havi többszáz eurós kiegészítő támogatásra is lehet pályázni. Kibővült az erre jogosultak köre, többek között a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó, esti vagy levelező tagozatos, illetve önköltséges, nagycsaládban élő, árva vagy félárva hallgatók is megigényelhetik.

„Csúsznék a tanulmányaimmal!”


Az egyik legnagyobb tévhit, hogy az Erasmus+ egyet jelent a csúszással. Az Erasmus+ programban részt vevő egyetemek vállalják, hogy elismerik a külföldi tanulmányok során gyűjtött krediteket, a magyar felsőoktatási törvény pedig előírja, hogy ha a máshol végzett kurzus tartalma legalább 75%-ban megegyezik az anyaegyetemen meghirdetett kurzus tartalmával, akkor nem tagadható meg a kreditek elismerése. Természetesen ennél alacsonyabb tartalmi egyezőség esetén is beszámítható a kredit, erről a küldő felsőoktatási intézmény saját hatáskörben dönt.

Ám mivel a kreditelfogadás nem minden egyetemen zajlik zökkenőmentesen, ezért érdemes előre egyeztetned az oktatóiddal a külföldön felvett tárgyak elfogadásáról, így még biztosabb lehetsz abban, hogy a külföldi félév nem okoz csúszást.


„Teljesen elveszett lennék egy idegen országban!”


A külföldi tapasztalat egész életedre kiható előnye, hogy sokkal önállóbbá és magabiztosabbá válsz általa. Nem lesz kihívások nélküli hosszabb ideig távol lenni a megszokott életedtől, de az Erasmus+ ösztöndíj előnye, hogy az otthoni egyetem és a kinti fogadóintézmény támogatása, valamint a csupa erasmusos diákokból álló közeg sokkal könnyebbé teszi a beilleszkedést.

Ma már nem akkora kultúrsokk egy másik országba költözni (pláne Európán belül), hiszen a globalizációnak köszönhetően eleve rengeteg szupermarket, étterem és ruhabolt neve lesz ismerős, az angoltudásoddal pedig a legtöbb nagyvárosban könnyedén meg tudod értetni magad. Ha van internethozzáférésed, akkor bármilyen információt gyorsan és zökkenőmentesen tudsz megszerezni.

Egy-két hónap elteltével úgy fogod érezni, hogy megtaláltad a második otthonodat, és olyan mélységben merülhetsz el a választott város szépségeiben és érdekességeiben, amire egy szimpla nyaralás sosem lenne elegendő. Hihetetlenül menő érzés, amikor turista helyett helyi lakosként kezded el érezni magad!

 

Ha további kérdésed van a külföldi lehetőségekkel kapcsolatban, kattints ide! >>


Borítókép: Matt Ragland, Unsplash.com