Kombinálható a virtuális és a fizikai mobilitás

Erasmus+ részképzés és szakmai gyakorlat esetén is lehetőség van az ösztöndíjas időszakot fizikai és virtuális részvétellel vegyesen teljesíteni.

Kombinálható a virtuális és a fizikai mobilitás
Kombinálható a virtuális és a fizikai mobilitás

Az Európai Bizottság egyik kiemelt célja, hogy minél több hallgató számára váljon elérhetővé az Erasmus+ ösztöndíj, ezért lehetővé tette a legalább részben fizikai mobilitás (blended mobility) megvalósítását.

A lehetőség főleg azoknak a résztvevőknek szól, akik a személyes körülményeik miatt nem képesek fizikai jelenléttel részt venni a 2-12 hónapos, illetve a rövid idejű mobilitáson.


De mit is takar pontosan ez a vegyes mobilitási forma?

Erasmus+ részképzés és szakmai gyakorlat esetén is lehetőség van az ösztöndíjas időszakot fizikai és virtuális részvétellel vegyesen teljesíteni, azaz a mobilitás egy része online végezhető, míg a másik része személyes részvétellel zajlik a célországban. Ösztöndíj csak a külföldön töltött (fizikai és/vagy virtuális) időszakra jár. Az ösztöndíjas időszak virtuális része a fizikai részvétel előtt, alatt és után is megvalósulhat.

A vegyes mobilitás az alábbi formák egyikében valósítható meg:

  • külföldön online megkezdett, és külföldön fizikai mobilitással folytatódó
  • külföldön fizikai mobilitással megkezdett, és külföldön online folytatódó
  • itthon online megkezdett, és külföldön fizikai mobilitással folytatódó
  • külföldön fizikai mobilitással megkezdett, és itthon online folytatódó

Mire érdemes figyelni a pályázás során?

Fontos, hogy ösztöndíj csak a külföldön töltött, virtuális vagy fizikai részvétellel végzett mobilitási időszakra jár, az itthonról történő online oktatás vagy online végzett szakmai gyakorlat idejére nem.

A fizikai mobilitás időtartamának minimuma tanulmányi ösztöndíj esetében 3 hónap, szakmai gyakorlat esetében pedig 2 hónap. Tehát legalább ennyi időt kell tölteni külföldi felsőoktatási intézményben vagy szakmai gyakorlati helyen.

Kinek érhető el ez a mobilitási forma?

A vegyes mobilitás ideális opció azoknak a kevesebb lehetőséggel rendelkező hallgatóknak, akik nem tudnak hosszabb ideig külföldön tartózkodni, vagy olyan intézménybe/szakmai gyakorlati helyre jelentkeznének, ami nem teszi lehetővé a hallgatók több hónapos fizikai jelenlétét.

A blended mobilitási forma segítség azoknak, akik személyes körülményeik miatt nem képesek részt venni egy normál hosszúságú mobilitáson. A küldő intézmény ellenőrzi, hogy egy adott hallgató jogosult-e vegyes mobilitáson való részvételre. 

Jó tudni!
Az Erasmus+ ösztöndíjat elnyerő hallgatók kiegészítő támogatásokra is pályázhatnak, így akár havi többszáz euróval magasabb összegből utazhatnak külföldre. A megújult kiegészítő támogatásokat esélyegyenlőségi szempontok alapján lehet megpályázni a küldő egyetemnél.


Ha kérdésed van a vegyes mobilitással vagy a kiegészítő támogatásokkal kapcsolatban, keresd intézményi Erasmus+ koordinátorodat!