Kombináld a fizikai és online részvételt blended mobilitással!

Ha nincs módod rá, hogy hosszabb időt tölts el külföldön, de szeretnél részt venni egy nemzetközi ösztöndíjprogramban, az alábbi két blended mobilitási formát neked találták ki!

Az Erasmus+ program egyik kiemelt célja, hogy minél több hallgató számára váljon elérhetővé az ösztöndíj, ezért lehetőséget biztosít a részben fizikai, úgynevezett vegyes mobilitás (blended mobility) megvalósítására.

A blended mobilitások esetén az ösztöndíj csak a külföldön töltött, virtuális vagy fizikai részvétellel végzett mobilitási időszakra jár, az itthonról történő online oktatás vagy online végzett szakmai gyakorlat idejére nem. Az ösztöndíjas időszak virtuális része a fizikai részvétel előtt, alatt és után is megvalósulhat.


1. Blended (vegyes) mobilitás

Erasmus+ részképzés és szakmai gyakorlat esetén is lehet az ösztöndíjas időszakot fizikai és virtuális részvétellel vegyesen teljesíteni. Ez a lehetőség főleg azoknak a résztvevőknek szól, akik a személyes körülményeik miatt nem képesek fizikai jelenléttel részt venni a 2-12 hónapos, illetve a rövid idejű mobilitáson.

A fizikai mobilitás időtartamának minimuma tanulmányi ösztöndíj esetében 3 hónap, szakmai gyakorlat esetében pedig 2 hónap. Tehát legalább ennyi időt kell tölteni külföldi felsőoktatási intézményben vagy szakmai gyakorlati helyen.

Ki számára érhető el ez a mobilitási forma?

A vegyes mobilitás ideális opció azoknak a kevesebb lehetőséggel rendelkező hallgatóknak, akik nem tudnak hosszabb ideig külföldön tartózkodni, vagy olyan intézménybe/szakmai gyakorlati helyre jelentkeznének, ami nem teszi lehetővé a hallgatók több hónapos fizikai jelenlétét.

Kit keress, ha a külföldi ösztöndíjat vegyes mobilitással szeretnéd teljesíteni?

A küldő intézmény ellenőrzi, hogy egy adott hallgató jogosult-e vegyes mobilitáson való részvételre – érdeklődj az intézményi Erasmus+ koordinátorodnál, hogy elérhető-e számodra a blended mobilitás!

>> Tudj meg többet a vegyes mobilitásról! <<


2. Hallgatók rövid távú mobilitása: Blended Intenzív Program (BIP)

Ha rövid tanulmányokat szeretnél folytatni külföldön az Erasmus+ programmal, a BIP lehet a megoldás! A Blended Intenzív Program egy olyan mobilitási forma, ami során a hallgatók egy kombinált – fizikai és virtuális – mobilitásban vehetnek részt tanulási céllal, melyet minimum 3 felsőoktatási intézmény 3 különböző programországból szervez.

A BIP programról fontos tudni, hogy:

  • a mobilitásban részt vevő hallgatónak min. 3 ECTS kredit megszerzése kötelező;
  • a program fizikai része 5-30 nap (a szervező intézmény dönti el), és tartozik hozzá egy kötelező virtuális rész is, ami online kooperatív tanulás formájában valósulhat meg;
  • a BIP megvalósítása nem kötődik kötelezően akadémiai szemeszterhez (pl. lehet egy nyári egyetem, ami július-augusztusban kerül megrendezésre). – a szervezés és a mobilitások időpontjának kijelölése az intézmény hatásköre;
  • a BIP helyszíne a szervező intézmény országában bárhol lehet.

A BIP célja, hogy:

  • a hallgatók különböző nézeteket, ismereteket, oktatási és kutatási módszereket, valamint a saját tanulmányi területükön alkalmazott munkagyakorlatokat ismerhessenek meg európai és nemzetközi kontextusban;
  • fejlessze a pályázók kommunikációs, nyelvi és interkulturális készségeit, kritikus gondolkodását, problémamegoldó képességeit;
  • fejlessze a pályázók területspecifikus készségeit, például digitális és zöld készségeit, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megbirkózzanak a ma és a holnap kihívásaival;
  • elősegítse a személyes fejlődést, például az új helyzetekhez való alkalmazkodás képességét és az önbizalmat.

Milyen Blended Intenzív Programokra jelentkezhetsz?

Olyan programokra jelentkezhetsz, amelyekben az intézményed jelezte a részvételi szándékát és meghirdette azt az intézményen belül.

Kit keress, ha szeretnél jelentkezni?

Vedd fel a kapcsolatod az intézményed nemzetközi irodájával vagy az intézményi Erasmus+ koordinátorral, akik bővebb információt tudnak biztosítani a programba való jelentkezéssel és tématerületekkel kapcsolatban.

>> Tudj meg többet a Blended Intenzív Programokról! <<