Szerezz diplomát külföldön ösztöndíjjal!

A teljes alap-vagy mesterképzés egy külföldi egyetemen zajlik, a tanulmányok végén pedig külföldi diplomát kapsz.

​Egy külföldön megszerzett diplomával itthon is előnnyel indulhatsz a munkaerőpiacon. Ha például alapképzésben már megtapasztaltad, hogy milyen egy másik országban teljesített félév, és tervezed, hogy mesterdiplomádat külföldön szerzed meg, van lehetőséged ösztöndíjjal megtámogatni kinti tanulmányaidat.

Az Államközi ösztöndíjakkal teljes, diplomát adó alap-, mester- és doktori képzésre is jelentkezhetsz, államilag elismert külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányokra. Ez az ösztöndíjprogram Magyarország és más országok kétoldalú megállapodásain alapszik, így mindkét országhoz kell pályázni (Magyarországon a Tempus Közalapítványhoz), hiszen mindkét ország biztosít valamilyen támogatást.

A magyar állam általában az útiköltséghez járul hozzá, de van, hogy a szállás díját is kiegészíti. A fogadó ország részéről változó, hogy milyen támogatásokat biztosít, van példa havi ösztöndíjra is. Államközi ösztöndíjasként ezen kívül mentesülsz a tandíjfizetés alól.

Nézz utána, milyen országokban érhetők el a teljes képzést támogató államközi ösztöndíjak!


Az Erasmus Mundus, az Európai Unió Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynöksége (EACEA) által kezelt program is remek lehetőség ahhoz, hogy nemzetközi mesterképzésben vegyél részt. Közös mesterképzési programokat legalább három ország intézményei hoznak létre, és legalább két különböző ország egyetemén folytathatod tanulmányaidat.

Az ösztöndíj fedezi az utazási és megélhetési költségeket, valamint a a részvételi díjat a képzés teljes ideje alatt.

Az elérhető közös mesterképzések programjait itt találod. 

Az egyes programok honlapjára kattintva több információt találsz a pályázási feltételekről és az ösztöndíjakról. Pályázni is a közös mesterképzéseket kínáló honlapokon lehetséges. Fontos tudni, hogy ösztöndíjat csak a kiválasztott hallgatók kapnak, azonban önfinanszírozó hallgatók is részt vehetnek a programban.