Szakmai sikerek a Campus Mundi ösztöndíjjal

A Campus Mundi ösztöndíjprogram segítségével egyetemisták és doktori hallgatók vehettek részt szakmai és tudományos munkákban a világ különböző pontjain.

Szakmai sikerek a Campus Mundi ösztöndíjjal
Szakmai sikerek a Campus Mundi ösztöndíjjal

A Campus Mundi ösztöndíj 2016. és 2022. között lehetőséget adott alapképzéstől doktori szintig több ezer hallgatónak, hogy a világ bármely országának egyetemén, kutatóintézetében vagy cégénél kipróbálja magát. Az európai országok mellett az ösztöndíjjal sokan az Egyesült Államokba, Ázsia több országába, Ausztráliába, vagy éppen valamely afrikai országba juthattak el, ahol könyvtárakban, laborokban, nemzetközi konferenciákon ismertek meg új módszertanokat, irányokat kutatásaikhoz.

A személyes jelenlét varázsa

A manapság online elérhető információmennyiség miatt joggal vetődik fel a kérdés, hogy miért van még értelme külföldre utazni egy kutatás kedvéért? Emőke és Tamás Marokkóban tanulmányozhatták a térségben jelen lévő, a klímaváltozás miatt bekövetkező hatásokat természetföldrajzi, társadalmi és gazdasági szempontból. A terepmunka mellett részt vettek egy klímastratégiával és vízgazdálkodással foglalkozó konferencián is egy-egy előadással, ezekből publikációk is születtek.

Barbara Tajvan nyelvével és kultúrájával ismerkedhetett meg közelebbről ott eltöltött szemesztere során. Az Eszterházy Károly Egyetem tervezőgrafikus hallgatójaként diplomamunkájában a két nyelv közötti határok elmosódását mutatta be. Munkájával elnyerte a 2021-es évfolyam Művészeti Díjat.

„Tajvan utcáin sétálva jött az a gondolatom, hogy milyen globalizált világban élünk, mégis a nyelvtudás híján egy másik ország felirataiból és jeleiből alig értünk valamit. Érdekelni kezdett az a téma, hogy vajon a későbbiekben fogunk-e egy olyan világban élni, ahol két ennyire távoli ország nyelve összemosódik és kialakul egy új, közös nyelv? Egy olyan nyelv, amellyel mindenki megérti egymást? Mi is az igazi vizuális kommunikáció és mik ennek a határai?”

Az utazás inspiráló hatása

Sok volt ösztöndíjas számol be arról, hogy a kinti élmények hatására már egy kiforrottabb kutatási tervvel, vagy adott esetben teljesen más témával érkezik haza. Dávidra, a Pécsi Tudományegyetem doktori hallgatójára egyesült államokbeli tanulmányútja volt nagy hatással:

„Az ösztöndíj időtartama alatt belecsöppentem a Restaurációs Ökológiai Társaság (Society for Ecological Restoration) munkájába, ahol magával ragadott a természet és környezetvédelem iránt elhivatottságuk, így én magam is hasonló kutatásba kezdtem.”

A Debreceni Egyetem földtudományi doktori hallgatójaként Orsolya a Clark University-re jutott el, ahol szakterületének jeles professzorával konzultálhatott. Az elméleti és gyakorlati javaslatok előre mozdították kutatását, és a doktori dolgozat elkészülését.

Kitti, a Corvinus Egyetem hallgatója, szakdolgozata megírásában jelentett előrelépést:

„Az ösztöndíjas időszak alatt fogalmazódott meg bennem a konkrét ötlet, hogy miről szeretném írni a szakdolgozatomat. A kérdőívet pedig elsősorban a California State University-n, Sacramentoban töltötték ki.”

Izgalmas kutatások, egzotikus helyszínek

Minden tudományterületen, számos érdekes témában születtek publikációk a Campus Mundi ösztöndíjak támogatásával, hiszen egy külföldi tanulmányút remek lehetőség új technológiák megismerésére vagy összehasonlító és kérdőíves kutatások készítésére.

Blanka a magyar és dél-koreai fiatalok körében végzett kutatásokat a gyermekvállalási motiváció témakörében.

„A két ország és társadalom népesedési kérdéseinek pszichológiai vonatkozásait szerettem volna jobban megismerni. A kutatás a dél-koreai és magyar a szülővé válás iránti vágyat pozitívan és negatívan befolyásoló tényezőket vizsgáltam. A kutatás koreai felében segítségemre volt a Campus Mundi ösztöndíjprogram, mellyel a 2019/20-as tanév tavaszi szemeszterét a dél-koreai Handong Egyetemen tölthettem. A helyi adatgyűjtés, valamint a koreai egyetemi órák tananyaga is segítséget nyújtott a munkában.”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatójaként Bendegúz a thaiföldi Asian Institute of Technology-n végzett kutatást a katasztrófadiplomácia témakörében. Ez egy új tudományterület, amely a katasztrófáknak a nemzetközi kapcsolatokra gyakorolt hatásaival foglalkozik.

„Az ösztöndíj keretein belül az AIT professzoraval, Indrajit Pallal végeztem kutatást. A program végén elkezdtünk összeallítani egy kutatási összefoglalót, melyet végül könyvfejezetté átdolgozva befogadott az Elsevier Kiadó.”

Ismerd meg ösztöndíjas lehetőségeid, és érj el szakmai sikereket már egyetemi éveid alatt is a külföldi tapasztalatszerzés segítségével!

Nézd meg, hol és milyen témában születtek tudományos publikációk!


A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×