Szálláskeresés

Kollégium, hostel vagy albérlet? Találd meg a megfelelő szállást!

Szálláskeresés
Szálláskeresés

A kiutazás előtt minden ösztöndíjas számára az egyik legfontosabb feladat a szálláskeresés. Most segítünk eligazodni a lehetőségek között.

A külföldön töltött időszak alatt magadnak kell gondoskodnod a szállásáról. Ehhez tanulmányi célú mobilitás esetén minden segítséget megkapsz a fogadóintézménytől. A legtöbb egyetem biztosít kollégiumot a külföldi ösztöndíjas hallgatók számára, a jelentkezéssel kapcsolatos információkról pedig időben tájékoztatnak mindenkit. Ha nem szeretnél kollégiumban lakni, az Airbnb és az albérlet ideális opció lehet. Utóbbi esetében érdemes csatlakozni a helyi szállásokat kínáló Facebook csoportokba.

Szakmai gyakorlat során magadnak kell megtalálnod a szállást, mivel a legtöbb esetben kollégiumban nem tudnak elszállásolni. Ilyenkor érdemes egyeztetni a fogadócéggel, lehet ők is tudnak segíteni a szálláskeresésben, esetleg ők maguk is tudnak lakhatást biztosítani.

De milyen érvek szólnak az egyes szállástípusok mellett? Összegyűjtöttük.

Kollégium

Előnyök:

A legkézenfekvőbb választás, hiszen így rögtön adott egy sokszínű közösség, ahol általában nyitott, hasonló korú és érdeklődési körű fiatalokkal találkozhatsz. Így szinte rögtön új barátokra tehetsz szert. 

Hátrányok:

Sok egyetemen limitált a kollégiumi szobák férőhelye, és pillanatok alatt megtelik. Ezért nagyon fontos, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra a jelentkezést! Sok esetben fizetni kell eljárási díjat és kauciót is, de ez kollégiumonként eltérő lehet.


Albérlet

Előnyök:

Az albérlet nagy előnye a magánszféra. Több szobás lakások esetében sok diák lakik együtt, így itt is könnyű a barátkozás. Kis kereséssel jó ajánlatokat lehet találni albérletkereső oldalakon, Facebook csoportokban.

Hátrányok:

Nem árt körültekintőnek lenni, hiszen sokszor a szállásról készült képek megtévesztőek lehetnek. Érdemes lehet pár szálláshellyel előre időpontot egyeztetni, és csak érkezéskor, személyes megtekintés után dönteni. Az albérletek általában drágábbak, mint a kollégiumok, főleg az egyetemek közelében és a városközpontban.

Stockholm


WorkAway

Előnyök:

Egy családnál élhetsz anélkül, hogy fizetni kéne a lakhatásért. Van, hogy kerti munkákban, vagy a ház körül kell segédkezni, házi állatokra felügyelni, esetleg gyerekekre vigyázni. A szálláson és az ételen felül gyakran fizetséget is kapsz a munkáért. A fogadócsaládok a legtöbbször már évek óta fogadják a workaway-en keresztül a lakókat, és általában nagyon nyitottak. Szívesen segítenek az eligazodásban az új városban, elvisznek szórakozni, várost nézni, mert ők is élvezik az új kultúra megismerését. Előfordul, hogy csak napi 1-2 órában van szükségük a segítségedre. A weboldalukon kontinensekre és országokra leosztva láthatóak a host családok, akik részletes leírással hirdetik magukat, így mindenki kiválaszthatja magának a legszimpatikusabbat.

Hátrányok:

Valamennyire zsákbamacska, hogy milyen lesz a fogadócsalád. Ugyancsak nehéz lehet a tanulás mellett beilleszteni a család által kért elvégzendő – néha napi öt órás – munkát. És ha mégsem válik be, utána nehéz újrakezdeni helyben a szálláskeresést.


További tippek

Arra az esetre is érdemes előre tervezni, ha az első napokban még valamilyen oknál fogva nincs szállásod. Például a kollégium nem tud fogadni a kiérkezéskor, vagy az albérlet kulcsát csak később tudják átadni, esetleg még csak időpontokat tudtál lebeszélni a tulajdonosokkal. Ilyenkor érdemes hostel után nézni. Ehhez hasznos weboldal a www.hostelworld.com

A kalandvágyók jó eséllyel találhatnak couchsurfing lehetőséget is a nagyobb városokban.

Egyes településeken az egyház is felfigyelt arra, hogy a sok külföldi diáknak milyen nehéz szállást találnia. Ezért érdemes náluk is érdeklődni átmeneti szállásért vagy hosszabb távú segítségért.

A legtöbb egyetemen működik mentorhálózat, ami azt jelenti, hogy egy helyi diák segít majd a külföldi tanulmányaid során minden felmerő kérdésben, így nála is érdemes lehet tájékozódni szállás ügyben


További szálláskereső oldalak: