Online is biztonságban

Ma már szinte nincs olyan területe az életünknek, ahol ne használnánk online eszközöket. Összegyűjtöttük, mikre érdemes figyelned, hogy elkerüld az online jelenlét veszélyeit.

Fiatalok okostelefonnal egy körben állnak
Online is biztonságban

A biztonságos közlekedés és a megbízható szállásod mellet fontos szem előtt tartanod az online biztonsági kérdéseket is. Egy esetleges adathalász vagy zsarolóvírus mindig rosszul jön, de a külföldi tanulmányok vagy szakmai gyakorlat során még jobban rá vagy utalva az okostelefonodra és a laptopodra. Ezeken az eszközökön keresztül tartod kinti és itthoni barátaiddal, családtagjaiddal a kapcsolatot, és valljuk be, ahogyan a "kutya megette a jegyzeteimet", úgy a "segíteni akartam egy afrikai árvának, de vírusos lett a gépem a linktől, amit e-mailen küldött" szöveg sem jön be, mikor beadandókról van szó.

Kezdd az eszközeid biztonságával!

Mindig tartsd karban az eszközeidet is, ügyelj arra, hogy a biztonsági frissítések el legyenek végezve. Törekedj arra, hogy minden online tevékenységet a saját eszközeidről végezz! Az óvatosság akkor sem árt, ha egy barátod gépéről van szó - nem tudhatod, hogy ő mennyire elővigyázatos.

Használj vírusírtót! Sajnos nem elég, ha körültekintően használod az internetet, mivel a hackerek és a csalók folyamatosan újabb módszereket találnak ki a megtévesztésünkre. A modern vírusirtók megbízhatóak, a saját érdekedben muszáj ezeket használni.

Nyilvános Wi-Fi hálózatról soha ne intézz online banki ügyeket, de a közösségi média oldalakat se látogasd ezeken keresztül! Ha valami miatt muszáj bankolnod vagy facebookozni, akkor arra az időre jobb megoldás a telefon saját adatkapcsolata.

Figyelj, mire kattintasz!

Egy weboldalon vagy egy felugró ablakban lévő link átvihet egy adathalász vagy vírusos weboldalra, de akár elindíthatja egy vírusos fájl letöltését is a számítógépedre. Jó hír, hogy a vírusírtók jelzik, ha nem biztonságos linket vagy fájlt találnak.

Még ennél is fontosabb, hogy az e-mailekben szereplő linkeket és csatolmányokat is óvatosan kezeld. Ha nem vagy biztos abban, hogy a küldő cím biztonságos, vagy ha magyartalan a levél nyelvezete (pl. gyanúsan gépi fordítóval írták), akkor NE kattints a linkekre!

Tartsd szem előtt, hogy a bankok vagy más szolgáltatók soha nem szoktak jelszót kérni e-mailben. Még nyilvánvalóbb, ha olyan szolgáltató kér bármilyen adatot vagy befizetést, akivel előtte nem álltál kapcsolatban.

Az erős jelszó félegészség

A legbiztonságosabb, ha minden fiókodhoz más-más jelszót adsz meg. Ha ugyanis a hackerek megszereznek egy belépési jelszót, akkor azt minden népszerű szolgáltatónál kipróbálják. 

Az erős jelszó szabályai

  • Ha nincs felső határ, akkor legalább 12 karakter legyen.
  • Használj benne kisbetűt, nagybetűt, számot és speciális karaktert is.
  • Ahol van rá lehetőség, kapcsold be a kétlépcsős azonosítást!


Tudatos közösségi média használat

A közösségi oldalak használatának veszélyeire az utóbbi években több dokumentumfilm és nemzetközi botrány is figyelmeztetett. Ennek ellenére elkerülni, különösen, ha kapcsolattartásról vagy információszerzésről (pl. szálláskereső vagy egyetemi csoportok) van szó, szinte lehetetlen.

Mi is mindenkit arra biztatunk, hogy ossza meg élményeit és tapasztalatait a közösségi oldalakon is, hogy a külföldi tapasztalatszerzés lehetősége minél több emberhez eljuthasson, de senkinek nem javasoljuk, hogy válogatás nélkül osszon meg magáról mindent. Az olyan személyes fotókat és élményeket, amelyek rossz kézbe kerülve árthatnának neked, inkább csak közeli barátaidból és családtagjaidból álló csoportokban oszd meg! Minden ilyen oldalon be tudsz állítani olyan köröket, nem nyilvános chat csoportokat, ahol csak azok kapják meg üzeneteidet és fotóidat, akiknek szánod.