Mikor nyújthatsz be vis maior kérelmet az Erasmus+ mobilitásodhoz kapcsolódóan?

Előfordulhatnak olyan problémák, melyek miatt önhibádon kívül nem tudod teljesíteni a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeidet.

vis_maior
Mikor nyújthatsz be vis maior kérelmet az Erasmus+ mobilitásodhoz kapcsolódóan?

Mi az a vis maior?

Olyan elháríthatatlan külső ok, ami miatt az Erasmus+ ösztöndíjas nem képes teljesíteni a támogatáshoz kapcsolódó meghatározott feltételeket, vagy nem tud eleget tenni egyéb kötelezettségének (pl. jelenléti képzésen való részvétel). Ilyen esetben a hallgató vis maior kérelmet nyújthat be küldő intézménye felé. 

Vis maior esetek lehetnek:

 • természeti katasztrófák, (földrengés, tűzvész, járvány stb.);
 • bizonyos politikai-társadalmi események (háború, forradalom stb.);
 • meghatározott állami-hatósági intézkedések (embargó, bojkott stb.);
 • a résztvevő súlyos betegsége.

Mi NEM vis maior?

Nem lehet vis maiorra hivatkozni a következő esetekben: 

 • munkaügyi viták;
 • sztrájkok;
 • pénzügyi nehézségek;
 • vízum problémák;

kivéve, ha ezek közvetlenül egy elismert vis maior esetéből származnak.

Fontos tudni, hogy a külföldön bajba jutott magyar állampolgárok részére bizonyos esetekben a Konzuli Szolgálat tud védelmet biztosítani. Őket lehet felkeresni, ha elvesznek az okmányaink, bűncselekmény áldozataivá válunk, illetve egészségügyi vészhelyzet fennállása esetén. Kiutazás előtt érdemes tájékozódni a Konzuli Szolgálat honlapján, hogy tudd, milyen esetben hova tudsz fordulni. 

 

Mikor és hova nyújthatsz be vis maior kérelmet?

Ha a mobilitásod során vis maior esemény történik, erről haladéktalanul tájékoztatnod kell a küldő intézményed koordinátorát. Erasmus+ ösztöndíjasként a küldő intézményed felé nyújthatod be a vis maior kérelmedet, ha nem teljesült a mobilitás kötelező minimális időtartama. Amennyiben vis maior esetről van szó, és a rendkívüli helyzettel összefüggésben többletköltségeid merültek fel, ezek megtérítését is kérheted a vis maior kérelemben.

Tudnivalók a költségek elszámolásáról:

 • Amennyiben megtörtént a kiutazásod, a külföldön tartózkodásod idejére jogosult vagy ösztöndíjra, azon felül pedig járhata kérelem alapján megítélt vis maior összeg.
 • Minden költségtétel elszámolásához be kell nyújtanod a kifizetést és az összeget alátámasztó dokumentumokat, vagy ennek hiányában egy aláírt büntetőjogi nyilatkozatot.
 • Kezdeményezned kell az igénybe nem vett szolgáltatások (például a vis maior helyzet miatt fel nem használt repülőjegyek) költségeinek visszaigénylését a szolgáltatótól (ezt e-mailekkel is lehet igazolni).

Fontos! Minden esetben az intézmény szabja meg a vis maior eset bejelentésének határidejét a hallgatóval kötött egyéni támogatási szerződésben. Az egyéni támogatási szerződésed tartalmazza a vis mair kérelem benyújtásának mentét, további információt az Erasmus+ koordinátorodtól tudsz kérni!