Milyen szállás való neked?

Hogyan keressük eredményesen ideiglenes otthonunkat külföldön? És hol találunk ezzel kapcsolatban folyamatosan online információkat?

Utazás költözés szálláskeresés bőrönd
Milyen szállás való neked?

Külföldön töltött időszakunk alatt – legyen szó tanulmányi részképzésről, ifjúsági cseréről vagy más partnerségről – szükségünk van egy helyre, ahol nemcsak a fejünket hajthatjuk le esténként, de még egy sor más feltételnek is megfelel. 

Mi való nekem?

A kérdésre a választ leginkább a külföldi tartózkodás hossza és jellege adhatja meg. Ha csak egy néhány napos konferenciára vagy képzésre utaztunk ki, a program szervezői valószínűleg a lakhatás költségeit is belekalkulálták a pályázati folyamatba. Ha ennél hosszabb távra tervezünk, már szükségünk lehet egy olyan állandó lakóhelyre, ahol saját kulccsal közlekedünk. Egy ilyen lakás megléte sokszor a külföldi bankszámlaszám igénylésének is feltétele.

Kollégium, a diákélet netovábbja?

Tanulmányi ösztöndíjasként az első kézenfekvő ötlet a kollégium lehet. Ez csak akkor működőképes megoldás, ha a felsőoktatási intézmény, ahová pályáztunk, rendelkezik kollégiummal, vagy a városban működik független kollégium is.

Ugyan nem csak kollégiumokra szakosodott az Erasmusu.com oldal, de itt elkezdhetünk tájékozódni, érdeklődni. Érdemes belépni a helyi diákokat tömörítő közösségi média csoportokba is, és ott tanácsot kérni.

A rotterdami egyetemen például még diáklakhatási Ügynökség (Student Housing Agency) is működik. Mivel nem ez az egyetlen hely, ahol az oda érkező cserediákok csupán kis százalékának tudnak bútorozott szobát adni, létrejöttek nemzetközi diákoknak szóló szálláskereső oldalak. Ilyen a szintén holland városokra koncentráló RoomPlaza.com, a spanyol RESA.es vagy a globális fókusszal működő housingAnywhere.com. Ezek persze csak példák, érdemes a célországban megkeresni a hasonló ügynökségeket.

Egyes nagyvárosokban (például Párizsban) a kint élő magyarok vagy szervezeteik is üzemeltetnek diák- vagy egyéb típusú szállásokat, őket is érdemes megkérdezni a lehetőségekről, és a hostelek ajánlatai között is lehet böngészni: akad olyan diákszálló, amely ajánl hosszú távon kiadó szobákat is.

Lakásban, mint a „nagyok”?

Aki nem talál sem kollégiumi, sem hostelszobát, annak marad az albérletkeresés.

Elsőként érdemes a Facebookon megtalálni a felsőoktatási intézmény cserediákjainak csoportját, ahol nemcsak lakáshirdetéseket töltenek fel a helyiek, hanem a már szállással rendelkező diákok is gyakran keresnek maguk mellé lakótársat. Másrészt érdemes feliratkozni a helyi magyar közösség hírlevelére, vagy belépni egy-egy Facebook csoportba, mert a helyi lakosok gyakran hirdetnek meg szobát otthonukban.

Egyes egyetemek a honlapjukon is feltüntetik az adott ország legnépszerűbb, kiadó lakásokat kínáló honlapjait, és érdemes érdeklődni a fogadó intézmény Erasmus+ koordinátoránál is – egészen biztosan küldenek e-mailben néhány jó oldalt. A párizsi SciencesPo például sokféle szálláslehetőséget biztosító oldalt tett közé a lakhatás szekcióban.

Aki valami szokatlanra vágyik...

…annak sem kell csalódnia, mert sok ország fejlesztett ki alternatív megoldásokat. Dániában például sok diák, aki kiutazása után szeretne szállást keresni, a couchsurfing („kölcsönkanapé”) szolgáltatást veszi igénybe, de nem akármilyen módon! Koppenhágában ugyanis elterjedt, hogy jószívű diákok, sőt professzorok biztosítanak erre lehetőséget az újoncoknak! Finnország a szociális ágazat irányába „tolta el” a problémát: itt az idősek otthonában juthat szálláshoz az, aki tanulmányai alatt segít az ott élők gondozásában. A skandinávok pedig régi, hajózáskor használt szállító konténereket alakítottak át mind ideiglenes, mind állandó diáklakásokká.

Miben tud segíteni az Európai Ifjúsági portál? 

Az Európai Bizottság által létrehozott portál 2003 óta van jelen Magyarországon. Ez a felület biztosítja a nemzetközi önkéntes adatbázis (Európai Szolidaritási Testület) regisztrációs felületét is. A Portálon minden nap friss cikkeket olvashatunk a külföldi ösztöndíjakkal, önkéntességgel, tanulással, és egyéb, fiataloknak szóló nemzetközi lehetőségekkel  kapcsolatban. Emellett a portál rendszeresen foglalkozik kultúrával, utazással kapcsolatos témákkal, egészséggel, környezetvédelemmel és a társadalmi befogadást érintő kérdésekkel. Nem utolsó sorban pedig fiatalok élménybeszámolói is helyet kapnak a weboldalon.

A hazai weboldal gondozását a Tempus Közalapítványnál működő Eurodesk Magyarország végzi, mely ifjúsági információs hálózatként nemzetközi mobilitással kapcsolatos kérdésekben - személyes– és online tanácsadással is - Európa-szerte várja az érdeklődő fiatalokat.  Az Európai Ifjúsági Portál honlapja mellett a legjelentősebb felületünk a Facebook oldalunk. Itt a cikkeken kívül megtalálsz minden olyan információt, ami a fiatalok számára hasznos lehet. 

http://ifiportal.hu/

https://www.facebook.com/EuropeanYouthEU