Kihívásként tekintettem a külföldi ösztöndíjra - Erasmus+ kaland Törökországban

Roncsák Szilveszter szerint amíg nem indulunk útnak, nem is sejthetjük, mi mindent tartogat egy külföldi ösztöndíjprogram.

Kihívásként tekintettem a külföldi ösztöndíjra - Erasmus+ kaland Törökországban
Kihívásként tekintettem a külföldi ösztöndíjra - Erasmus+ kaland Törökországban

Szilveszter ókortudomány és történész szakos hallgató a Pécsi Tudományegyetemen, és fél évet töltött Isztambulban Erasmus+ programmal. Ottani élményeiről, az egyetemről, a gasztronómiáról és a diákéletről mesélt nekünk.

Miért pályáztál Erasmus+ ösztöndíjra és miért éppen Isztambult választottad?

Kihívásként tekintettem az Erasmus+ ösztöndíjra. Szerettem volna kipróbálni magamat külföldön és megfigyelni, hogy hogyan boldogulok egy idegen kultúrában és egy idegen nyelvű országban. Szerettem volna más nemzetek hallgatóival jó barátságot és ismeretséget kötni, ami sikerült is.
 A Pécsi Tudományegyetem Erasmus+ partnerintézményei közül az isztambuli volt a lehető legkeletebbre. Első kézből akartam megismerni az iszlámot és azt, hogy ez a vallás milyen hatással van az emberek életére. Kíváncsi voltam, milyen az oktatási rendszer és hogy miben más az itthonitól.

Mi volt az első benyomásod a városról és változott-e ez a kint töltött időszak alatt?

 A legelső benyomásom nem volt túl pozitív, mivel rengeteg ember volt az utcákon és nagyon zajosnak találtam a várost. Ez egy hónap után megváltozott. Amikor kimozdultam a lakásból már fel sem tűnt ez, és a nyomasztó érzés is eltűnt. Már a legelején szembe tűnt a török emberek vendégszeretete.

roncsak_szilveszter_1

Hogyan sikerült szállást találnod?

Az egyetem ajánlotta az úgynevezett „Erasmus házakat”, amik lényegében albérletek, ahol más diákokkal éltünk együtt egy háztartásban. Mindannyiunknak saját szobája volt, de a konyhát és a fürdőt közösen használtuk. 

Sikerült kint barátokat szerezned? Milyen volt a diákélet?

Igen, Törökországban az Isztambuli Egyetemnek nagyon jó ESN csapata van, akik rendszeresen szerveztek programokat a városon és az országon belül is. Nagyon könnyű volt barátságokat kialakítani, de a legjobb barátaim azok a külföldi hallgatók lettek, akikkel egy házban laktam.

Mi a benyomásod az török konyháról?

Nekem az édességek voltak a kedvenceim, rengeteg baklavát és egyéb török édességet fogyasztottam. A főételek közül az iskender kebab volt a kedvencem, de találtam pár jó utcai verziót is. A török konyha egyébként a ’halal’ étkezési szokás miatt disznóhússal nem operál. Erre fel kell készülni, de összességében tetszett.

roncsak_szilveszter_3

Mi volt számodra a legjobb élmény Isztambulban?

Az ESN csapat szervezett egy egyhetes kirándulást Fetiyébe, Dél-Törökországba, ahol elmentünk a kék lagúnába, és kipróbálhattam a siklóernyőzést. Felejthetetlen élmény volt. Kisbusz vitt minket fel a magaslatra és közel 2000 méter magasról ugrottunk le korán reggel. „Szárnyalva” élvezhettem a napfelkeltét a kék lagúna fölött. Azt mondják, ez a világon az egyik legszebb hely a siklóernyőzésre. Nem is bántam meg, hogy végül bátorságot vettem magamon és belevágtam. 

Milyen volt az oktatás az Isztambuli Egyetemen? Milyen tantárgyak voltak számodra a leghasznosabbak?

A tanárok kedvesek voltak, mindent meg lehetett velük beszélni és ha problémám volt, az irodában hellyel és teával kínáltak. Olyan tárgyakat is tanulhattam, melyeket itthon nem lett volna lehetőségem. Felvettem például Ókori Egyiptom és USA kurzust, ami itthon a mintatantervemben önállóan nem szerepel. Írásbeli vizsgák voltak nyitott kérdésekkel, a mid term-es vizsgarendszer viszont nem volt a kedvencem.

Miben érzed, hogy változtál ez alatt az időszak alatt?

Sokkal jobb szakács lettem. Nagyon sokat tanultam a lakótársaimtól, akikkel együtt éltem, és önállóbb lettem. A sok adminisztrációs feladatnak köszönhetően a teherbírásom is nőtt. Könnyedebben veszem az akadályokat, mint korábban. 

roncsak_szilveszter_2

Miért ajánlanád másoknak Erasmus+ ösztöndíjat?

Világot látni és külföldre menni mindig hozzáad valamit a személyiségünkhöz. Mindenképpen javaslom, ha az ember nyitott új kultúrák megismerésére, új barátok és kapcsolatok kiépítésére, illetve a szakmai és tanulmányi fejlődésre is. 

Az én Erasmus+ jelmondatom: „Amíg nem mész, addig nem tudhatod, hogy mi vár rád.”
Azt gondolom, igazán csak egy országban élve ismerheted meg mélyebben a rendszert és a kultúrát.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×