Tanulj egy félévet külföldön ösztöndíjjal!

A hazai és nemzetközi ösztöndíjprogramokkal a világ bármely országában tanulhatsz egy félévet, a teljesített kurzusokat pedig beszámíthatod itthoni tanulmányaid részeként is.

Mit jelent a részképzés vagy tanulmányi félév?

Az egyetem alatt (alapképzéstől a doktori tanulmányokig) egy vagy több félévet egy külföldi egyetemen végezhetsz el. A külföldi tanulmányi félévet támogató ösztöndíjak valamilyen anyagi támogatást jelentenek. Ez lehet egy havi rendszerességgel utalt, szabadon felhasználható összeg, és/vagy a szállás, az utazás támogatása is.

Vannak olyan programok, amelyek az anyagi támogatás mellett más módon is hozzájárulnak a külföldön tanulmányokhoz. A CEEPUS és az Erasmus+ programokkal a hazai egyetemek partnerkapcsolatokat alakítanak ki külföldi intézményekkel, így jöhetnek létre az egyes ösztöndíjas utazások is. Ezeknek az együttműködéseknek köszönhetően ösztöndíjasként külföldön is több kapaszkodód lesz.

A CEEPUS hálózatok olyan nemzetközi kutatói hálózatok, amelyek az értékes szakmai tapasztalatok megszerzése mellett kapcsolatépítésre is kiváló környezetet biztosítanak. A könnyebb ügyintézés és a nagyobb biztonságérzet mellett az Erasmus+ programnak kiterjedt hallgatói hálózata is van, ez az ESN (Erasmus Student Network). Velük biztosan fogsz találkozni külföldi tanulmányaid során, de érdemes már itthon is csatlakozni hozzájuk. 

Több olyan program is elérhető (CEEPUS, Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj), ahol az ösztöndíjakat olyan külföldi egyetemekre is igénybe tudod venni, amelyekkel nincs partneri kapcsolatban hazai egyetemed. Ezt úgynevezett freemover lehetőségnek hívják. Ha tudod, hogy mit tanulnál és hol, akkor a freemover ösztöndíjakkal biztosan meg is valósíthatod! 

Ami mindegyik ösztöndíjtípusban közös, hogy pályáznod kell az ösztöndíjra, majd a külföldön végzett tárgyakat el kell fogadtatnod az itthoni egyetemeddel. Egy külföldi tanulmányi félév valamivel több papírmunkával jár, mintha minden tárgyad itthon teljesítenéd, de az adminisztrációs terhek mellett rengeteg élménnyel, tudással és lehetőséggel is gazdagodni fogsz.

Milyen támogatással járhat egy ösztöndíjprogram?

Az Erasmus ösztöndíjprogramban az ösztöndíjas időszakodra állapítanak meg egy keretösszeget, amelyet havi bontásban folyósítanak.

A CEEPUS esetében az ösztöndíjat a fogadó ország biztosítja, ennek mértéke országonként eltérő. Az aktuális összegekről bővebben a Központi CEEPUS Iroda honlapján (www.ceepus.info), az egyes országzászlókra kattintva, tájékozódhatsz.

Az Államközi ösztöndíjak esetében a célországok, a pályázási feltételek, és így az ösztöndíjak mértéke is az aktuális kiírásokban olvashatók.

A fiatal kutatóknak elérhető Collegium Hungaricum ösztöndíjprogramban a támogatás összege 150 000 HUF/hónap, a szállást pedig a bécsi Collegium Hungaricum biztosítja.

A Magyar Állami Eötvös ösztöndíj a külföldi megélhetéshez, szálláshoz, a kutatási tevékenységhez kapcsolódó kiadásokhoz ad anyagi támogatást, valamint egyszeri oda-vissza útiköltséghez is, útiköltség-átalány formájában.

Hogyan kell pályázni?

A Collegium Hungaricum, a Magyar Állami Eötvös és az Államközi ösztöndíjak esetében a Tempus Közalapítványhoz kell benyújtani a pályázatot. 

Az Erasmus+ programra egyetemednél tudsz pályázni, a CEEPUS-ra pedig a ceepus.info-n keresztül.

Tudj meg többet!

Online is elérhető ösztöndíjas mobilitások a CEEPUS program keretében
A vírushelyzetből adódó változások a nemzetközi mobilitási programokra jelentkező hallgatókra is hatással vannak.
Blog CEEPUS Hallgatói ösztöndíjak Mobilitás Ösztöndíj Részképzés
Kombinálható a virtuális és a fizikai mobilitás
Erasmus+ részképzés és szakmai gyakorlat esetén is lehetőség van az ösztöndíjas időszakot fizikai és virtuális részvétellel vegyesen teljesíteni.
Blog Erasmus+ Felsőoktatás Hallgatói ösztöndíjak Hír Mobilitás Ösztöndíj Részképzés