Kutatói tanulmányút Bécsben, a Collegium Hungaricummal

Ha az osztrák-magyar kapcsolattörténet területén kutatsz, és rendelkezel egyetemi diplomával, ezt az ösztöndíjat neked találták ki!

Az ösztöndíjjal bécsi központi közgyűjteményekben, levél- és kézirattárakban, könyvtárakban, múzeumokban és egyetemi vagy állami kutatóhelyeken végezhetsz általános elméleti, valamint forrásfeltáró- vagy feldolgozó kutatásokat. A program a XVI-XX. századi magyar történelem, gazdaságtörténet, várostörténet, művelődés, irodalom, művészet, filozófia, pszichológia és jogtudomány terén biztosít támogatást.

A koronavírus-járvány több olyan változással jár a mindennapi életünkben, mely a nemzetközi mobilitási programokra jelentkező hallgatókra is hatással vannak. A Collegium HUngaricum ösztöndíjprogram is alkalmazkodik a pályázók igényeihez és a megváltozott körülményekhez. Átmenetileg bizonyos ösztöndíjtípusok esetében már online, fizikai utazás nélküli lehetőséget is kínálnak virtuális vagy blended mobilitás (legalább részben fizikai) keretében.


Ki pályázhat?

Pályázni két kategóriában lehet:

  • CH1 ösztöndíj tapasztalt kutatóknak: a korhatár (kiutazáskor): 35 év felett.  Az ösztöndíjak időtartama: 1-2 hónap
  • CH2 ösztöndíj fiatal kutatóknak: a korhatár (kiutazáskor): legfeljebb 35 év. Az ösztöndíjak időtartama: 2-4 hónap

Mindkét esetben rendelkezned kell a megfelelő német nyelvtudással.

A pályázáshoz szükséges még a szakmai önéletrajz, a munkaterv, az előzetes fogadólevél, a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló dokumentum másolata és 2 db ajánlólevél (két tudományosan elismert ajánlótól, aláírással, pecséttel és/vagy fejléccel ellátva).


Mennyi ösztöndíj-támogatás jár?

A támogatási összeg 150 000 Ft/hó, a szállást a Collegium Hungaricum biztosítja.


Hogyan és mikor tudsz jelentkezni?

Az ösztöndíjra kizárólag a Tempus Közalapítvány online pályázati felületén tudsz pályázni, a www.scholarship.hu oldalon keresztül.

A pályázat leadásának határideje mindig az aktuális kiírásból derül ki.

Teljes pályázati kiírás és pályázati dokumentumok


Mit érdemes még tudnod?

Azonos pontszámot elért pályázók esetében előnyben részesülnek azok, akik még nem kaptak Collegium Hungaricum ösztöndíjat.