Így zöldítsd be az Erasmusod!

Az új programszakasz célja, hogy minden ösztöndíjast környezettudatos életmódra és fenntartható megoldások választására ösztönözzön a mobilitásuk alatt is.

Az új program támogatja a klímabarát utazással, a globális felmelegedéssel és a fenntarthatósággal foglalkozó projektek megvalósítását. 2021-től 15%-kal több támogatás jár a zöld utazási módok választása esetén, mint például a vonat vagy az autómegosztás. Ebben a cikkben tippeket osztunk meg, hogyan csökkentsd az ökológiai lábnyomod az Erasmus+ időszakod alatt!

1. Utazz olyan országba, ahol fontos a környezetvédelem!

Tájékozódj például az Environmental Performance Index hivatalos honlapján, hogy a világon található országok közül melyek a leginkább környezettudatosabbak, és ha teheted, ezek közül válassz magadnak ösztöndíjas úti célt! Így a zöld életmódot is megtapasztalhatod egy újabb szemszögből a külföldi tanulmányok alatt.

vonattal utazni környezetkímélőbb

2. Válaszd a környezetkímélő utazást!

Az utazásod tervezésekor járj utána alaposan, hogy hogyan tudsz a leginkább környezetkímélő módon eljutni a célországodba! Amennyiben csak a repülős út a megoldható számodra, igyekezz minél kevesebb átszállással megoldani, ugyanis a le- és felszállás okozza a legtöbb CO2 kibocsájtást. Ezeken az oldalakon például előre ki is kalkulálhatod, hogy melyik légitársasággal mekkora lesz az ökológiai lábnyomod: Book different, Carbon footprint Calculator.

Ha viszont közelebbi az úti cél, és megoldható, próbálj meg szárazföldi közlekedéssel kijutni! Az Európai Unió az Erasmus+ programban is fókuszba helyezte a környezetbarát megoldások támogatását, így Erasmus+ ösztöndíjad mellé utazási támogatást kapsz abban az esetben, ha a kiutazásodat környezetbarát módon intézed (pl. busszal, vonattal vagy autómegosztással).

3. Pakolj kevesebbet!

Elsőre talán nem tűnik fontosnak, azonban jelentős környezetvédelmi hatással bír. Minél kevesebb vagy kisebb a csomagod, annál könnyebb lesz a jármű is, amivel utazol, és ezért annyival kevesebb lesz az üzemanyagfogyasztás is.

Tanulj egy vagy akár több szemesztert egy európai egyetemen, vagy végezz szakmai gyakorlatot külföldön! 


4. Mindig legyen nálad újratölthető kulacs!

Törekedj arra, hogy az Erasmus+ alatt a kávédat vagy a kirándulás során megkívánt frissítő italodat saját elviteles üvegedbe vagy kulacsodba kérd! Ezáltal is kevesebb szemét keletkezik.

5. Fogyassz helyit!

Egy nagyszerű programötlet az Erasmus+ ösztöndíjas városod felfedezésére a helyi piacok és termelők felkutatása, majd a helyi alapanyagokból, zöldségekből, gyümölcsökből való betárazás. Így nem csak a helyi ízekkel ismerkedhetsz meg jobban, de az importárukat is háttérbe szorítod, sőt, akár spórolhatsz is!

Biciklivel a városban

6. Vigyél saját táskát a bevásárláshoz!

Ne vásárolj feleslegesen zacskókat a vásárlásaid során! Javasoljuk, hogy mindig legyen nálad egy összehajtogatható táska, hiszen bármikor szükséged lehet rá!

7. Ne szemetelj, ne pazarolj!

Igyekezz minél kevesebb dokumentumot, tananyagot, kutatáshoz szükséges papírt nyomtatni az ösztöndíjas időszakod alatt!

8. Hasznosíts újra, amit csak tudsz!

A legkevesebb, amit megtehetsz a bolygóért, hogy Erasmus+ időszakod alatt is szelektíven gyűjtöd a hulladékot. Keresd a szállásodhoz közel eső szelektív hulladékgyűjtő konténereket!

9. Bérelj hibrid / elektromos autót vagy kerékpárt a közlekedéshez!

Ha csak a fogadóintézményedtől messzebb találsz szállást, vagy utazást tervezel külföldön megismert barátaiddal, akkor is válassz a környezetkímélő utazási alternatívák közül!

10. Jól gondold meg, milyen szuvenírt vásárolsz!

Inkább élményeket gyűjts, mint tárgyakat! Ha mégis vinnél haza magaddal egy kis emléket, törekedj arra, hogy a helyi árusok termékeit válaszd!

Alapozd meg a jövőd Erasmus+ ösztöndíjjal!