Nyelvtudás

Milyen nyelvtudási szinttel kell rendelkezned, és azt hogyan tudod tovább fejleszteni külföldön?

Egy külföldi félévhez nem kell felsőfokú nyelvvizsga

Aggódsz, hogy nem elég a nyelvtudásod egy külföldi szemeszterhez? Ne hagyd, hogy ez visszatartson! Középszintű nyelvtudás és egy kis magabiztosság elég lesz ahhoz, hogy könnyedén boldogulj külföldön.

Tájékozódj, hogy milyen nyelv ismeretére lesz szükséged!

Ha külföldi ösztöndíjas időszakra készülsz, a fogadó intézmény kiválasztásánál mindenképp nézz utána, hogy milyen nyelven zajlik majd a munka és az oktatás! A legtöbb esetben angol nyelvtudásra lesz szükséged, de az is előfordulhat, főleg a német-olasz-spanyol-francia nyelvterületek esetében, hogy a célország nyelvének ismerete is szükséges. Az elvárt nyelvtudásról a pályázás előtt a fogadóintézmény weboldalán vagy a nemzetközi koordinátornál tudsz tájékozódni.

Porold le a nyelvtudásod!

Előfordul, hogy a középiskolában évekig tanulunk egy idegen nyelvet, akár sikeresen le is vizsgázunk belőle, utána viszont évekig elő sem vesszük ezt a tudást, nem használjuk a nyelvet. Ha te is ebben a cipőben jársz, ne aggódj, mert rengeteg lehetőséged van, hogy felfrissítsd a nyelvtudásod. A telefonos alkalmazások mellett az is segíthet, ha eredeti nyelven, felirattal nézel filmeket, sorozatokat. Ha időd engedi, csatlakozhatsz különböző idegen nyelvi beszélgetőklubokhoz is még a kiutazásod előtt.

Nem baj, ha hibázol!

Mivel idegen nyelven fogsz dolgozni vagy kurzusokat teljesíteni, elengedhetetlen, hogy legalább középszinten ismerd és tudd használni a nyelvet. Fontos azonban, hogy senki sem várja el tőled, hogy hibátlanul beszélj. Lehet, hogy nem tökéletes például a kiejtésed, de ez nem lesz gond! Nem baj, ha hibázol, hiszen abból is tanulsz majd. A lényeg, hogy bátor légy, és kommunikálj! Meglátod, a többi cserediák is akcentussal beszél. Még ha az elején döcögősebben is megy, pár hét után már sokkal magabiztosabb és ügyesebb leszel. 

Online nyelvi támogatás jár az Erasmus+ ösztöndíj mellé

Az Online Nyelvi Támogatás (OLS: Online Linguistic Support) egy ingyenes online nyelvtanulási platform az Erasmus+ ösztöndíjasok számára. Felméri a tudást a mobilitás előtt és után, valamint folyamatos szintfelmérőkkel és online kurzusokkal segít fejleszteni az Erasmus+ időszak alatt használt nyelvet, így még tudatosabban tudod felkészíteni magad az idegennyelvi környezetre.


A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×