Nyelvtudás

Milyen nyelvtudási szinttel kell rendelkezned, és azt hogyan tudod tovább fejleszteni külföldön?

Aggódsz, hogy nem elég a nyelvtudásod egy külföldi szemeszterhez? Ne hagyd, hogy ez visszatartson! Egy külföldi félévhez nem kell felsőfokú nyelvvizsga: középszintű nyelvtudás és egy kis magabiztosság elég lesz ahhoz, hogy könnyedén boldogulj külföldön.

Tájékozódj, hogy milyen nyelv ismeretére lesz szükséged!

Ha külföldi ösztöndíjas időszakra készülsz, a fogadó intézmény kiválasztásánál mindenképp nézz utána, hogy milyen nyelven zajlik majd a munka és az oktatás! A legtöbb esetben angol nyelvtudásra lesz szükséged, de az is előfordulhat, főleg a német-olasz-spanyol-francia nyelvterületek esetében, hogy a célország nyelvének ismerete is szükséges. Az elvárt nyelvtudásról a pályázás előtt a fogadóintézmény weboldalán vagy a nemzetközi koordinátornál tudsz tájékozódni.

Porold le a nyelvtudásod!

Előfordul, hogy a középiskolában évekig tanulunk egy idegen nyelvet, akár sikeresen le is vizsgázunk belőle, utána viszont évekig elő sem vesszük ezt a tudást, nem használjuk a nyelvet. Ha te is ebben a cipőben jársz, ne aggódj, mert rengeteg lehetőséged van, hogy felfrissítsd a nyelvtudásod. A telefonos alkalmazások mellett az is segíthet, ha eredeti nyelven, felirattal nézel filmeket, sorozatokat. Ha időd engedi, csatlakozhatsz különböző idegen nyelvi beszélgetőklubokhoz is még a kiutazásod előtt.

Nem baj, ha hibázol!

Mivel idegen nyelven fogsz dolgozni vagy kurzusokat teljesíteni, elengedhetetlen, hogy legalább középszinten ismerd és tudd használni a nyelvet. Fontos azonban, hogy senki sem várja el tőled, hogy hibátlanul beszélj. Lehet, hogy nem tökéletes például a kiejtésed, de ez nem lesz gond! Nem baj, ha hibázol, hiszen abból is tanulsz majd. A lényeg, hogy bátor légy, és kommunikálj! Meglátod, a többi cserediák is akcentussal beszél. Még ha az elején döcögősebben is megy, pár hét után már sokkal magabiztosabb és ügyesebb leszel. 

Online nyelvi támogatás jár az Erasmus+ ösztöndíj mellé

Az Online Nyelvi Támogatás (OLS: Online Linguistic Support) egy ingyenes online nyelvtanulási platform az Erasmus+ ösztöndíjasok számára. Felméri a tudást a mobilitás előtt és után, valamint folyamatos szintfelmérőkkel és online kurzusokkal segít fejleszteni az Erasmus+ időszak alatt használt nyelvet, így még tudatosabban tudod felkészíteni magad az idegennyelvi környezetre.