Egészségügy

Gondolj előre az egészségedre is!

Egészségügy
Egészségügy

A külföldi egészségügyi ellátással kapcsolatban az OEP honlapján találhatsz útmutatást. A lényeg: minden egészségügyi szolgáltatásra jogosult magyar állampolgár - a magyar egészségbiztosítás terhére - jogosult igénybe venni szükséges egészségügyi szolgáltatásokat az Európai Unió országaiban.

Jogosultságodat az Európai Egészségbiztosítási Kártya (European Health Insurance Card) megléte igazolja. Ennek révén ugyanolyan feltételekkel részesülhetsz a szükséges ellátásban, mint az adott tagállam állampolgárai. A kártyát a járási hivatal, vagy a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) adja ki kérelemre, a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A Kártya érvényességi ideje 36 hónap. A kiállításhoz szükséges a személyigazolványod és a TAJ kártyád. További részleteket itt találsz.

Amennyiben Európán kívüli országba utazol, a beszerzendő oltásoknak mindenképpen nézz utána, minél hamarabb elkezded, annál több időd lesz nyugodtan felkészülni az útra. Rengeteg honlap van, ahol utána lehet nézni a szükséges oltásoknak, pl.: https://oltokozpont.hu/hu vagy https://vedooltas.lap.hu/

Sokszor érdemes leellenőrizni külföldi honlapokat is

Fontos, hogy akár országon belül, régiónként is különbözhetnek az előírt szükséges oltások, így körültekintően kell eljárni ezen a téren. Számíts rá, hogy ezek az Európán kívüli védőoltások sajnos drágák. Így is előfordulhat azonban, ha délre utazol, hogy minden óvintézkedés ellenére is összeszedsz például egy gyomorrontást. Nincs hozzászokva a gyomrunk az ottani ízekhez, de szerencsére a helyi egészségügyi szervek hozzá vannak szokva az európai, külföldi látogatókhoz és szakszerű ellátást tudnak nyújtani.

Ha kórházba kerülsz, és nem értesz valamit a nyelvi akadályok miatt, bátran kérd tolmács segítségét! Ez kiemelten igaz akkor, ha az ellátásodhoz valamilyen orvosi nyilatkozatot kell aláírnod.

Még a kiutazásod előtt keresd fel a fogorvosodat, hogy ne külföldön érjen kellemetlen meglepetés, ráadásul így anyagilag is jobban jársz.

A gyógyszerek ára is többszöröse lehet a Magyarországon megszokottnak, ezért az állandó gyógyszereidből vigyél elegendő mennyiséget, emellett jó, ha teszel a bőröndödbe fájdalomcsillapítót, tapaszt, fertőtlenítőt, rehidratáló port, szúnyogriasztót, valamint hányás, hasmenés elleni gyógyszereket stb.

Tippek egy volt ösztöndíjastól

"Én Brazíliában vettem részt ösztöndíjas részképzésen, így természetesen kénytelen voltam egészségbiztosítást kötni, mivel ott már nem érvényes az EU-s TB kártya. Természetesen érdemes pár ajánlatot átnézni és nem a legolcsóbbat, hanem az ár- értékarányban a legmegfelelőbbet választani. Velem szerencsére semmi komoly nem történt. Ezenfelül az utazás előtt 1-2 hónappal érdemes elmenni az Országos Epidemiológiai Központba, ahol beoltanak a szükséges betegségek ellen, ez régiónkként igen eltérő lehet Brazíliában, de valószínűleg 3-4 féle oltás alatt senki sem ússza meg."

(Schuck Péter, Belo Horizonte, Brazília)