Hogyan válj helyivé?

Ösztöndíjasként egy külföldi városba fogsz költözni, ahol könnyen érezheted magad egyedül és összezavarodva. Íme néhány tipp, hogyan élj úgy, mint egy helybéli!

Hogyan válj helyivé?
Hogyan válj helyivé?

Eltart egy darabig, mire megismerkedsz ideiglenes otthonod ritmusával és az elsőre furcsának tűnő szokásokkal. Segítünk, hogyan érezd magad otthon már az első héten!

Fedezd fel a környéket!

Ahhoz, hogy a leggyorsabban otthonosan mozogj a városban, érdemes kipróbálnod több útvonalat a campusodhoz vagy a céghez, ahol a gyakorlatodat végzed. Teszteld a különböző közlekedési eszközöket is, próbálj ki több busz- és villamosjáratot vagy pattanj biciklire.

Szabadidőtökben lakótársaiddal ne csak távoli turista célpontokat válasszatok, szervezzetek sétákat a környékre is! Ha pedig megéheznétek a hosszú felfedező túrákban, keressetek fel a helyiek által is kedvelt éttermeket, kávézókat. Nincs is annál autentikusabb, mint olyan ételeket enni, amelyek generációk óta táplálják a várost.

Beszéld a nyelvet!

Lehet, hogy eleinte nehezedre esik majd, de próbálj meg már az első naptól kezdve mindenkivel az anyanyelvén beszélni! Ne félj attól, hogy nem tökéletes a nyelvtudásod, a helyiek értékelni fogják a próbálkozásod, és te is sokkal inkább a közösség részeként fogok érezni magad. Arról nem is beszélve, hogy célnyelvi környezetben lehet a leggyorsabban elsajátítani egy új nyelvet.

Nyiss a helyi diákok felé!

A legtöbb nemzetközi cserediáknak az a mesterséges környezet válik biztonságossá, ahol hozzá hasonló "sorstársakkal" tud órákra járni, vagy iskolán kívüli programokon részt venni. Mi bátorítunk arra, hogy nyiss a helyi diákok felé is, így tényleg megismerheted azt a kultúrát, amelynek országába csöppentél. Ehhez segítségedre lehetnek az olyan diákszervezetek mint pl. az ESN, ahol rengeteg programon vehetsz részt sok más nemzetközi és helyi hallgatóval együtt. 

A legfontosabb tanácsunk, hogy légy nyitott az új dolgokra! Gondolj úgy erre az időszakra, hogy most a magad ura lehetsz, és nemcsak egy új várost ismerhetsz meg a benne élő sokféle emberrel, de magadról is rengeteg mindent tudhatsz meg. Megváltozol, de jó értelemben. Több leszel majd ettől a kalandtól.


A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×