Biztonságban külföldön

Készülj fel és tájékozódj! Tudd meg, hogyan kérj segítséget, ha szükség lenne rá!

Életmentő mentőöv biztonságban külföldön is
Biztonságban külföldön

Kint tartózkodásod alatt a saját egészségedért és biztonságodért is felelősséggel tartozol. Ebben a küldő és a fogadó intézményed mellett a magyar állam, az Európai Unió és a fogadó országod állami intézményei is segítségedre lesznek. Ha tudod, hol és kitől kell információt vagy segítséget kérned, akkor nyugodtabban vághatsz neki külföldi ösztöndíjas élményeidnek!

Készülj fel, tájékozódj!

Fontos, hogy már előzetesen tájékozódj a kinti elérhetőségekről, valamint az ország népegészségügyi és egyéb területekkel kapcsolatos intézkedéseiről. Ezt érdemes a Konzuli Szolgálat erre vonatkozó oldalán kezdeni. Itt országonként tudsz rákeresni a hivatalos információkra, akár az aktuális járványhelyzettel kapcsolatban is.

A követségek és a Konzuli Szolgálat mellett fontos pont lehet az intézmény, ahol tanulni, kutatni vagy dolgozni fogsz az ösztöndíjas időszakod alatt. Amint megvan a fogadó intézményed vagy szervezeted, add meg nekik és a küldő intézményednek is a helyi telefonszámodat, a sürgős esetben értesítendő személyek (közeli családtagok vagy barátok) elérhetőségével együtt.

Ha egyedül szeretnél utazni a fogadó országon belül, mindenképp értesítsd például a tanulótársadat a terveidről, és érdeklődj a fogadó intézménynél a biztonságos utazással kapcsolatos tudnivalókról.

Segélyhívó telefonszámok külföldön

Ha vészhelyzetbe kerülsz külföldön, tudnod kell, hogyan lépjen kapcsolatba a rendőrséggel, a mentőkkel, vagy akár a tűzoltósággal.

Az Európai Unió minden tagállamában, illetve más európai országokban is elérhető a 112-es hívószám, vészhelyzet esetén a nap 24 órájában, vezetékes és mobiltelefonokról is díjmentesen hívható európai segélyhívó, amelynek tárcsázásával a rendőrségtől, a mentőktől, illetve a tűzoltóktól kérhetsz segítséget. 

Európán kívül az ismert 911 telefonszám mellett érdemes utánanézni a többi ország hívószámának is, ugyanis nem mindegyik ország használja ugyanezt a számot.

Az alábbi lista a külföldi országokban található segélyhívó telefonszámokat tartalmazza. Remélhetőleg nem kell használnod, de jobb, ha tudod, hol tudsz segítséget kérni. 

Hogyan kérj segítséget?

A segítségkérés módjára is érdemes felkészülni, itt van néhány jó tanács, amit érdemes megfogadnod.

Maradj nyugodt! Próbálj meg minél higgadtabb maradni, amikor a segélyhívót hívod, hiszen a kezelőnek részletesen és pontosan meg kell adnod minden információt!

Ha képes vagy rá, hívd saját magad a segélyhívó telefonszámot! Nálad pontosabban senki sem fogja tudni elmagyarázni, mi történt veled, hogy érzed magad.

Várj, amíg a kezelő felveszi a telefont! Ha ahelyett, hogy türelmesen várnál, újra és újra leteszed a telefon, majd újrahívod őket, nem fogod hamarabb elérni a kezelőt! Minden hívásodat új, különálló riasztásként fogják kezelni, így a sor legvégén találhatod magad!

Add meg a neved, a helyszínt, hogy mi történt, hogy hányan (és hogyan) érintettek! Igyekezz minél pontosabban elmondani minden fontos részletet!

Kövesd az operátor utasításait! Koncentrálj, jegyezd meg pontosan, mit mondott az operátor, és eszerint cselekedj! Ne tedd le, amíg a kezelő erre nem utasít, és a beszélgetés után is figyeld a telefonod, mert előfordulhat, hogy további információért visszahív az operátor!

Ha bármi változik, jelezd ismét telefonon! Ha a helyzetben bármilyen változás áll be, negatív vagy pozitív, mindenképpen hívd újra a segélyhívó számot és tájékoztasd az operátort!

Ne feledd, hogy egy vészhelyzetben többen is hívhatják a segélyhívót! Ne lepődj meg ezért azon, ha a kezelő ilyenkor csak néhány részletre kérdezz rá, vagy ha gyorsan lezárja a beszélgetést.

Mérlegelj, mielőtt telefonálsz! Vészhelyzetben nem szabad haboznod, de azt se felejtsd el, hogy a felesleges riasztások miatt a segítség később jut el azokhoz, akiknek tényleg szükségük van rá!

Forrás: European Emergency Number Association
Borítókép: John Torcasio, Unsplash.com